Якість ДСП - міфи і реальність

Якість ДСП - міфи і реальність

Якість ДСП - міфи і реальність

Деревно Cтружкова Плита або як її називаю ДСП - це основний матеріал з якого сучасна промисловість випускає корпусні меблі, як альтернативу споконвічного меблеві матеріали - деревині.

Деревина як матеріал для виготовлення меблів залишилася в далеко в минулому, не тому що ДСП володіє якими то перевагами перед деревом (швидше справа йде до навпаки), а тому що це економічно більш привабливо і для виробника і для кінцевого покупця. Але давайте розберемося, наскільки обгрунтована така економія, і якщо не кожен здатний купити обстановку з масиву дерева то як все таки знизити ризик придбання екологічно нестабільною, а часом навіть небезпечною для здоров'я корпусних меблів сумнівного походження.

Деревно стружкова Плита проводиться методом гарячого пресування з тирси і стружки з синтетичними смолами. Так на якому ж етапі екологічно чиста деревна маса ставати небезпечною для здоров'я? На сьогоднішній день встановлено єдині параметри якості та технологічні прийоми виготовлення плиткових матеріалів таких як ДСП, МДФ, і фанери різної товщини і форматів аркуша. У процесі виробництва використовуються або карбамідні смоли, або у випадку з водостійкою фанерою фенольні.

Існує ще один цікавий факт про який мало хто знає. У масиві багатьох порід деревини (мова йде про живих зростаючих в природі деревах) природний вміст формальдегіду часом доходить до 12 мг, у сонячний жаркий день в сосновому лісі вміст формальдегіду в повітрі може в два рази перевищувати гранично допустиму кількість. Так що зробити листової деревно-стружкових матеріал зовсім без формальдегіду просто неможливо.

Крім цього слід звернути увагу на документи, а саме на сертифікат якості плити ДСП. Меблі для житлових приміщень повинна бути виготовлена ​​з матеріалів, не нижче класу Е1 (ГОСТ 10632-89). Залишається тільки довідатися яка кількість формальдегіду допускається в плиті ДСП за санітарними нормами .Все матеріали розділені на три класи безпеки за кількістю карбоформальдегідной смоли. Клас Е1 - 10мг. Формальдегіду на 100 гр. сухої речовини, Е2 - 30 мг, ЕЗ - 60 мг. Природно, чим нижче вміст формальдегіду, тим безпечніше меблі.

Високий вміст карбоформальдегідной смоли в ДСП виділяючись в повітря через НЕ проклеєні кромкою торці плит вільний формальдегід і фенол може викликати алергічні реакції, захворювання дихальної системи, астму та онкологічні захворювання.

Меблі з ДСП безсумнівно є найкращою альтернативою меблів з дерева, адже ДСП - це якісний матеріал, що відповідає світовим стандартам безпеки, і вживаний вже зараз як основний матеріал для виробництва меблів.

Для облицювання паперово-смоляними плівками (ламінування і каширування) використовують шліфовану ДСП марки П-А, перший (рідко - другого) сорти з мелкоструктурной поверхнею і емісією формальдегіду Е-1 (гірше Е-2). Для виробництва дитячих меблів повинна використовуватися тільки плита класу Е-1.

Те, що знають тільки професіонали:

У Європі стандарти більш жорсткі. Клас Е1 - не більше 8 мг, Е2 = 8-15 мг (PN-EN 120). Таким чином, в будь-якій європейській плиті вміст формальдегіду на 20% менше, ніж в плиті вітчизняної.

Що робити?

Дізнайтеся у продавця, яка ДСП використовується даним виробником меблів: вітчизняна або імпортна і який саме торгової марки.

Вам зобов'язані показати документи, що підтверджують відповідність матеріалу класу Е1 (санітарно-гігієнічний висновок, сертифікати, каталоги і т.д).

Вимагайте фіксації в договорі, яку саме ДСП (МДФ, Фанера тощо) будуть використовувати при виготовленні Ваших меблів. Вам можуть показати ДСП однієї марки (наприклад, імпортної), а виготовити з інший (наприклад, вітчизняної).

Будьте готові до того, що плита з низьким вмістом формальдегіду буде коштувати трохи дорожче.

Студія дизайну меблів
«8 КІМНАТ» - це

Виробництво меблів для дому та офісу, багаторічний досвід роботи та гідна репутація серед покупців, індивідуальний підхід до кожного та дизайнерські рішення під різну вікову категорію, гарантія якості!

Безкоштовний замір

Наш менеджер-конструктор не тільки здійснить якісний замір, але й підбере для Вас оптимальну комплектацію, виходячи з Ваших вимог і особливостей експлуатації

Власне виробництво

Ми працюємо без посередників! Власне виробництво з найтехнологічнішим обладнанням дозволяє бути впевненими в найвищій якості меблів. Ми готові запропонувати Вам якісне рішення за доступною ціною!

Європейська якість

Усі комплектуючі меблів, пропоновані нами, відповідають високим стандартам. А багатоступенева система контролю якості дозволяє мінімізувати ризик виникнення яких-небудь дефектів

Партнери

Кронас - Фурнитура и материалы для производства мебели
Вияр - интернет-магазин мебельной фурнитуры. Все аксессуары и материалы для изготовления мебели в Киеве
Мебельная фурнитура: Киев, купить фурнитуру и аксессуары для мебели по лучшей цене
АДС